Het huurrecht is altijd in beweging. Als verhuurder moet je in huurovereenkomsten dus steeds weer rekening houden met nieuwe uitspraken van rechters en actuele wet- en regelgeving. Of het nu gaat om het soort contract, de totstandkoming van de huurprijs, huurprijsverhogingen of jouw verplichtingen als verhuurder; de afgelopen tijd is er voor de verhuur van woonruimte vrij veel veranderd. Ik kan me dan ook voorstellen dat het je als verhuurder soms duizelt. In deze blog neem ik je mee in een aantal recente ontwikkelingen.
#1. Vast of tijdelijk
Op 1 juli 2024 is de Wet vaste huurcontracten in werking getreden. Tot deze datum was het mogelijk om een tijdelijke huurovereenkomst te sluiten met een maximale duur van twee jaar. Sinds 1 juli kan dit niet meer. In het ‘Besluit specifieke groepen tijdelijke huurovereenkomst’ zijn op deze regel wel enkele uitzonderingen opgenomen, onder meer voor studenten die voor hun studie tijdelijk in een andere plaats wonen, huurders die in verband met dringende werkzaamheden of renovatie tijdelijk in een andere woning wonen en gescheiden ouders met minderjarige kinderen die dicht bij hun kinderen willen blijven wonen. Voor arbeidsmigranten komt er nog regelgeving aan.
#2. Huurprijzen en puntentelling
Ook op 1 juli 2024 van kracht geworden: de Wet betaalbare huur. Met deze wet, die geldt voor huurovereenkomsten die zijn gesloten op 1 juli 2024 of daarna, wil de overheid huur betaalbaar houden. Daarom is het Woningwaarderingsstelsel uitgebreid voor het middensegment woningen: van 144 tot 186 punten (let op: als verhuurder ben je vanaf 1 januari 2025 verplicht om bij een nieuw contract een puntentelling aan te leveren). Hierbij hoort een huurprijs van maximaal € 1.157,95. Ook hebben huurders in dit segment voortaan toegang tot de Huurcommissie voor geschillen over onder meer de huurprijs en de servicekosten.
#3. Borg
Sinds 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap van kracht. Op grond van deze wet mag je voor huurovereenkomsten gesloten vanaf 1 juli 2023 nog maar een borg in rekening brengen van maximaal tweemaal de kale maandelijkse huurprijs. Deze borg moet je binnen 14 dagen na het einde van de huurovereenkomst terugbetalen. Bij schade of een betalingsachterstand bedraagt deze termijn 30 dagen en mag je aantoonbaar gemaakte kosten verrekenen.
#4. Servicekosten
Ook mag je op grond van de Wet goed verhuurderschap geen onredelijke servicekosten in rekening brengen. Dit betekent dat je alleen servicekosten in rekening mag brengen voor leveringen en diensten die expliciet (schriftelijk) zijn afgesproken. Daarnaast moeten de kosten daadwerkelijk zijn gemaakt en redelijk zijn. Als verhuurder mag je dus niet verdienen aan servicekosten. In het Beleidsboek Servicekosten van de Huurcommissie (versie 1 juli 2024) vind je een overzicht van de toegestane servicekosten.
Ook moet je je huurder(s) ieder jaar een afrekening van de servicekosten sturen. En als de huurder hierom vraagt, moet je afschriften van rekeningen kunnen laten zien.
#5. Discriminatie
Nog een uitvloeisel van de Wet goed verhuurderschap: je bent als verhuurder (of verhuurbemiddelaar) verplicht om discriminatie te voorkomen en tegen te gaan. Zo moet je onder meer een transparante selectieprocedure hanteren, zoals een systeem op volgorde van aanmelding of inschrijfduur. Deze werkwijze moest je vanaf 1 januari 2024 bovendien schriftelijk hebben vastgelegd.
#6. Informatie over rechten en plichten
Ook moet je op grond van de Wet goed verhuurderschap, sinds 1 juli 2023 je huurders schriftelijk informeren over hun rechten en plichten. Zo moet je onder meer informatie geven over de wijze waarop de huurder de woning mag gebruiken, situaties waarin jij als verhuurder de woning mag betreden, wat te doen bij gebreken, wie te contacten bij vragen, situaties waarin de huurder naar de Huurcommissie of de kantonrechter kan, de hoogte en restitutietermijn van de borg, servicekosten en de contactgegevens van een gemeentelijk meldpunt waar de huurder terecht kan met klachten.
Voor huurovereenkomsten die vóór 1 juli 2023 waren gesloten moest je overigens per 1 juli 2024 aan deze informatieverplichting hebben voldaan.
#7. Verhuurvergunning
Het kan zijn dat je in jouw gemeente op grond van een verhuurverordening een verhuurvergunning nodig hebt om een woning te mogen verhuren. Daarin kan de gemeente aanvullende eisen stellen, zoals een maximale toegestane huurprijs en een maximale huurprijsverhoging, een onderhoudsplan en/of een rapportageverplichting.
Even sparren?
Heb je vragen? Of wil je even sparren over een huurovereenkomst? Neem dan gerust contact met mij op (via nathalie@mijn-advocaat.com of 06 460 873 78), ik help je graag.
Met vriendelijke groet,
Nathalie